Hvornår man bør bruge ellaOne® nødprævention

Hvis du har haft ubeskyttet sex indenfor de sidste 5 dage, og du ikke ønsker at få børn på nuværende tidspunkt, er nødprævention som ellaOne® en mulighed.

Hvis du har spørgsmål om ellaOne®, har vi de beroligende svar. Uanset om du overvejer, om ellaOne® er egnet til dig eller hvor mange gange du kan bruge nødprævention, har vi svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage nødpræventionen ellaOne®?

Hvis du har haft ubeskyttet sex, kondomet revnede eller du har glemt at tage din p-pille, kan du beskytte dig selv mod uønsket graviditet ved at tage ellaOne®. ellaOne® er mest effektiv, hvis du tager den hurtigst muligt, men pillen virker i op til 5 dage (120 timer) efter ubeskyttet sex.

Hvordan tager man nødpræventionen ellaOne®?

ellaOne® er en enkel fortrydelsespille, som kan tages sammen med vand på alle tider af døgnet. Det er ikke påvist, at indtagelse af alkohol eller rygning påvirker effekten af ellaOne®. Hvis du kaster op tre timer efter indtagelse af ellaOne®, skal du tage endnu en pille.

Hvornår bør jeg ikke bruge nødpræventionen ellaOne®?

Du bør ikke bruge ellaOne®, hvis:

  • Du allerede er gravid
    ellaOne® er ikke egnet til kvinder, der allerede er gravide eller formoder, at de er gravide. Nødpræventionen forsinker ægløsningen og således befrugtning: Den fremkalder ikke en abort. Hvis du ønsker at afbryde din graviditet er ellaOne® ikke en mulighed. Hvis du formoder, at du er gravid, bør du tage en graviditetstest og hvis den er positiv, bør du opsøge en gynækolog/jordemoder og tale om dine muligheder.

  • Du er allergisk overfor ulipristalacetat eller andre indholdsstoffer i ellaOne®.
    Du bør ikke tage ellaOne®, hvis du er allergisk overfor nogle af indholdsstofferne, der er angivet på indlægssedlen. Hvis du er i tvivl, om ellaOne® er egnet til dig, kan du tale med apotekeren om dine muligheder.

Tal med apotekeren eller lægen, hvis du er i en af følgende situationer:

  • Hvis du er i medicinsk behandling og frygter vekselvirkninger med anden medicin. Hvis du frygter, at ellaOne® kan påvirke anden medicinsk behandling, bør du tale med lægen eller apotekeren og læse indlægssedlen omhyggeligt inden du tager pillen. Hvis du lider af svær astma og bliver behandlet med oral glukokortikoid, bør du ligeledes tale med apotekeren inden indtagelse af ellaOne®.

  • Hvis du lider af alvorlige leversygdomme.

Nyttige oplysninger om tiden efter indtagelse af ellaOne®

ellaOne® er en nødprævention og bør kun bruges i nødstilfælde: Pillen bør ikke bruges som normal prævention, og beskytter ikke ved fremtidig ubeskyttet sex.

Bemærk, at indtagelsen af ellaOne® kan påvirke effektiviteten af normal hormonel prævention såsom p-piller, sprøjter eller implantater. Vi anbefaler, at du bruger anden barriereprævention såsom kondom sammen med din normale præventionsform indtil næste menstruation.

Husk, at ingen præventionsform er 100 % sikker. Nødpræventionens effektivitet afhænger af, hvornår du har ægløsning og tiden mellem ubeskyttet sex og indtagelse af nødpræventionen. Efter indtagelse af ellaOne® kan du opleve, at din menstruation kommer lidt før eller efter normal tid, men hvis den er syv dage forsinket, bør du tage en graviditetstest.