Din normale prævention har svigtet – eller du har helt glemt den – og du har dyrket ubeskyttet sex. Nødprævention bruges til at forhindre graviditet og vi er her for at tage dine bekymringer. Der findes mange forskellige muligheder og vi har alle de oplysninger, som du skal bruge, for at kunne træffe en velfunderet beslutning om nødprævention.
Dette afsnit giver dig et overblik over de forskellige nødpræventioner. Skulle du have behov for yderligere hjælp, bør du tale mulighederne igennem med en apoteker, gynækolog/jordemoder eller henvende dig på en seksualklinik.
Den orale nødprævention, som i daglig tale kaldes “fortrydelsespille” virker ved at forsinke ægløsningen og dermed mindske risiko for graviditet.
Omkring én gang om måneden, modnes et æg i æggestokkene inden det vandrer ud i æggelederen. Hvis ægget i denne tid kommer i kontakt med sædceller, kan ægget smelte sammen med sæden og dermed danne et foster, som så vokser og bliver et barn.
Fortrydelsespillen forsinker æggets vandring fra æggestokkene, så det ikke kommer i kontakt med sædcellerne. Det bliver derfor ikke befrugtet og bliver ikke til et foster. Nødpræventionen kan ikke afbryde en graviditet, der allerede er begyndt.
Der findes to forskellige typer nødpræventionspiller i Danmark. Èn indeholder ulipristalacetat og virker indenfor fem dage (120 timer) efter ubeskyttet sex.
Den anden type indeholder levonorgestrel, som virker indenfor tre dage (72 timer) efter ubeskyttet sex. Begge typer nødprævention virker bedre, jo hurtigere de indtages.
Den kobberfrigørende spiral, også kaldet intra-uterin spiral er en langtidsvirkende reversibel prævention, som også kan bruges som nødprævention. Spiralen sættes op i livmoderen og spiralens kobberdel neutraliserer sædcellerne, for derved at forhindre befrugtning af ægget. Efter opsætning kan kobberspiralen beskytter mod graviditet i op til 5 år.
Opsættes spiralen indenfor fem dage (120 timer) efter ubeskyttet sex, kan den forhindre graviditet. Opsøg en gynækolog eller seksualklinik for opsætning af kobberspiralen.
Mens kobberspiralen er en langtidsvirkende reversibel prævention, beskytter den ikke mod seksuelt overførte infektioner og du bør derfor stadig bruge kondom sammen med en ny partner.