Myter om graviditet og menstruationscyklusser

Der findes en række præventionsmetoder, der er yderst effektive til at forhindre graviditet. Der findes også en masse fejlinformation om, hvordan forplantningssystemet fungerer, hvordan man bruger prævention, samt nogle metoder, der simpelthen ikke virker.

I det følgende kan du læse en række almindelige myter om menstruationscyklus, sex og prævention. Klik på hver myte for at se, om den er sand eller falsk.

 • Ægløsning finder sted i midten af cyklussen omkring dag 14
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Tidspunktet for ægløsning er meget uforudsigeligt. Kun 10 % af alle kvinder får ægløsning på dag 14 i deres cyklus. Ægløsning kan forekomme når som helst fra dag 6-21, hvis din cyklus er regelmæssig, og op til dag 28, hvis din cyklus er uregelmæssig. Tidspunktet for ægløsning kan også variere fra cyklus til cyklus, hvilket gør det umuligt at vide, hvornår den vil finde sted. Dette betyder, at risikoen for at blive gravid er til stede næsten hver eneste dag i din cyklus.

 • Hvis min cyklus er regelmæssig, vil ægløsning altid finde sted i midten af den
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Tidspunktet for ægløsning er uforudsigeligt og varierer fra cyklus til cyklus, selv om længden af din menstruationscyklus er regelmæssig.

 • Der findes regelmæssige cyklusser (medmindre man tager p-piller)
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  De fleste kvinders cyklusser er ikke så regelmæssige, som vi tror. De kan have mange regelmæssige cyklusser i træk, hvorefter de så kan få en cyklus, der er meget kortere eller længere. En kvinde ved aldrig på forhånd, om hendes nuværende cyklus vil være længere eller kortere end normalt. Når du bruger p-piller, bliver dine cyklusser regelmæssige (forudsat du tager dem korrekt)

 • Jeg kan ikke blive gravid i starten eller i slutningen af min cyklus
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Fordi ægløsningstidspunktet er uforudsigeligt og sædceller kan holde sig levedygtige i op til 5 dage i dine æggeledere, er risikoen for at blive gravid ved ubeskyttet samleje til stede næsten hver dag i din cyklus.

 • Graviditeten starter direkte efter ubeskyttet sex
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Graviditet begynder ikke direkte efter ubeskyttet sex. Graviditeten starter, når det befrugtede æg implanteres i livmoderen, hvilket normalt sker 6-12 dage efter befrugtning. Det betyder, at du ikke bliver gravid før mindst 6 dage efter ubeskyttet sex.

 • Ubeskyttet sex sker meget sjældent
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Hvis du har haft ubeskyttet sex, og du ikke ønsker at blive gravid, kan du blive vred på dig selv for ikke at passe bedre på. Men du behøver ikke være for hård ved dig selv – du er ikke alene om den oplevelse. Dette er ikke ensbetydende med, at du ikke skal bruge prævention, men at der kan ske uheld. Så tro ikke, at du er den eneste.

 • Jeg kan ikke blive gravid, så længe jeg har sex uden for mit fertile vindue
  Answer
  Answer
  sandt Answer

  Dette er selvfølgelig sandt, men du kan ikke beregne med sikkerhed, hvornår dit fertile vindue er “åbent”. Dette skyldes, at ægløsningstidspunktet er variabelt og uforudsigeligt. Hvis du mener, at dit fertile vindue altid vil være omkring dag 14 i din cyklus, tager du fejl – din frugtbare periode kan både falde tidligere eller senere. Hvis du ønsker at undgå graviditet, bør du ikke have ubeskyttet sex på noget som helst tidspunkt under din cyklus.

 • Jeg ammer, så jeg kan ikke blive gravid
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Selvom amning har tendens til at udskyde ægløsning, er dette ikke en garanti. Ægløsning kan forekomme, selvom en kvinde ammer. Hvis du ammer, bør du bruge kondom, hvis du ønsker at undgå graviditet.

 • Jeg har ikke brug for prævention, fordi vi kun dyrker sex i den "sikre" periode. Man er kun frugtbar én dag om måneden
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Under en gennemsnitlig kvindes menstruationscyklus er der seks dage, hvor sex kan resultere i graviditet: de fem dage før ægget frigives (ægløsning), plus den dag ægget frigives. Ægløsningstidspunktet kan også variere fra cyklus til cyklus. Derfor er det næsten umuligt at indkredse ægløsningstidspunktet. Dette betyder, at risikoen for for at blive gravid ved ubeskyttet sex er til stede på næsten hver dag i din cyklus.

 • Jeg bliver ikke gravid, hvis min partner trækker sig ud, inden han får udløsning
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  At manden trækker sig ud før sædafgang – hvilket kaldes tilbagetrækning – er ikke en fejlsikker præventionsmetode. Den væske, en mand frigiver før sædafgang, kan også indeholde sædceller. Desuden er det ikke sikkert, at manden når at trække sig ud i tide.

 • Jeg bliver ikke gravid, fordi det er første gang, jeg har sex
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  En kvinde kan altid blive gravid, når ægløsning finder sted, selv om hun aldrig har haft sex før.

 • Jeg bliver ikke blive gravid, hvis jeg tager et brusebad eller bad lige efter jeg har dyrket sex, eller hvis jeg tisser lige efter sex
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  At du vasker dig eller tisser, efter du har haft sex, vil ikke stoppe den sæd, der allerede er kommet op i livmoderen gennem livmoderhalsen.