Myter om nødprævention

Nedenfor vises en liste over almindelige myter om nødprævention. Klik på hver myte for at se, om den er sand eller falsk.

 • Nødprævention kan kun bruges, hvis du har haft et "præventionsuheld" f.eks. sprunget kondom
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Nødprævention er for kvinder, der ønsker at undgå graviditet efter ubeskyttet sex. Ubeskyttet sex kan opstå ved et uheld, eller ved ikke at bruge nogen prævention overhovedet. Nødprævention må aldrig erstatte brug af almindelig prævention

 • Nødprævention er en "hormonbombe", som vil ødelægge mine cyklusser
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Nødprævention har været tilgængelig i håndkøb i mere end 10 år. Hormonerne i nødpræventions tabletten kan ændre dine menstruationer under den cyklus, hvor du tager dem. Det betyder, at din næste menstruation, efter du har taget en tablet, kan komme til tiden, eller tidligere eller senere end normalt. Efter dette vender din cyklus normalt tilbage til sit regelmæssige mønster.

 • Nødprævention kan give alvorlige bivirkninger
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  ellaOne® er specielt udviklet som nødprævention.

  De fleste kan anvende nødprævention, men ligesom med alle andre lægemidler kan den give bivirkninger. Det er dog ikke alle, der får bivirkninger. Hyppigste bivirkninger i forbindelse med ellaOne® er kvalme, opkastninger, mavesmerter, forsinkelse af menstruation, kraftig og evt. smertefuld menstruation, blødning, brystspændinger, træthed, hovedpine, svimmelhed, humørsvingninger, muskelsmerter og rygsmerter. Disse bivirkninger er forbigående og forsvinder normalt inden for 48 timer.

  Hvis du bliver syg (kaster op) inden for 3 timer efter indtagelse af nødprævention, skal du tage en ny tablet (vende tilbage til et apotek og købe en ny pakning)

 • Jeg kan ikke tage nødprævention to gange i samme cyklus
  Answer
  Answer
  sandt Answer

  …og FALSK!

  Formålet med at tage nødprævention er at forsinke eller hæmme ægløsning, indtil sæden, der venter i æggelederen, ikke længere er i stand til at gøre dig gravid. tabletten vil forsinke ægløsningen med 5-6 dage. Hvis du har yderligere ubeskyttet sex i samme cyklus, bliver dine chancer for at udskyde ægløsning igen lavere, end da du tog nødpræventionen første gang. Det er muligt at tage nødprævention to gange i samme cyklus, forudsat du ikke allerede er gravid, men det er meget sikrere at overveje en almindelig præventionsmetode, fordi de er mere effektive til at forebygge graviditet. Under alle omstændigheder bør du søge læge, hvis du får brug for nødprævention to gange i samme cyklus. Nødprævention må aldrig erstatte brug af almindelige prævention.

 • Nødprævention er en slags miniabort
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Nødpræventionspiller virker ved at forsinke eller hæmme ægløsning . Dette betyder, at sæd, der venter i æggelederen, ikke længere vil være i stand til at gøre dig gravid. Alt dette sker før graviditeten kan begynde, hvilket er 6-12 dage efter ubeskyttet sex. Hvis du er gravid, vil nødprævention ikke stoppe din graviditet.

 • Nødprævention vil have en negativ virkning på min fertilitet
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Nødprævention har ingen effekt på den fremtidige fertilitet. Hvis du ønsker at have sex efter brug af nødprævention, skal du bruge en barriereprævention (kondom) indtil din næste menstruation. Dette skyldes, at din fertilitet kan komme tilbage meget hurtigt.

 • Jeg kan bruge nødprævention som min regelmæssige prævention
  Answer
  Answer
  falsk Answer

  Nødprævention er ikke en almindelig prævention. Efter ubeskyttet sex er det klogt at bruge nødprævention for at undgå graviditet. Men nødprævention er ikke 100% effektiv (fordi du måske allerede lige har fået ægløsning, da du tog tabletten).